İleri konular
Şirket içi yardım masası kurulum kılavuzu
SaaS ve Şirket İçi
Yardim Destek Sitesi, yazılımın hem barındırılan hem de şirket içi sürümlerini sunar . Bu kurulum kılavuzu şirket içi, “kendi kendine barındırılan” sürüm, yani “kendi sunucunuz için”dir.
Bu, Yardim Destek Sitesi için kurulum kılavuzudur – web tabanlı bir yardım masası yazılım uygulaması. Yardim Destek Sitesi kurma ve çalıştırmanın temelleri konusunda size rehberlik edeceğiz .
Bu kılavuz Yardim Destek Sitesi sürüm 10 ve üzeri içindir
Bu kılavuz Yardim Destek Sitesi sürüm 10 ve üzeri içindir. Daha önceki sürümler için kılavuz burada bulunabilir .
Genel bakış
Yardim Destek Sitesi’i seçtiğiniz için teşekkür ederiz . Yardim Destek Sitesi, Destek Sitesi ekiplerinin olağanüstü müşteri hizmeti sunmalarını sağlamak için tasarlanmış web tabanlı bir Destek Sitesi yazılım uygulamasıdır. Yardim Destek Sitesi, bir web tarayıcısı aracılığıyla istemci bilgisayarlarından erişime sahip bir .NET 8 web uygulamasıdır.
Biletler ve Kategoriler
“Sorunlar”, “destek talepleri” veya “destek vakaları” olarak da bilinen biletler, Yardim Destek Sitesi sistemindeki birincil varlıklardır. Biletler kullanıcılar tarafından gönderilir ve kolaylık sağlamak için kategorilere ayrılır.
Kullanıcı rolleri
Yardim Destek Sitesi’in dört kullanıcı rolü vardır:
- Normal Kullanıcı – sisteme destek bileti gönderen normal bir kullanıcıdır
- Yönetici Kullanıcı – ek “yönetici” izinlerine sahip normal bir kullanıcıdır. Bu kullanıcı aynı şirketteki diğer kullanıcıların biletlerini görüntüleyebilir ve “kapatabilir”
- Teknisyen (diğer adıyla “Destek Sitesi temsilcisi”) – bir veya daha fazla kategorideki biletleri yönetmesine (yönetici tarafından) izin verilen bir kullanıcıdır. Bir teknisyen, bir kategorideki her yeni bilet hakkında e-posta bildirimleri alır. NOT: Bir kullanıcıyı teknisyen yapmak için ona en az bir kategorideki biletleri yönetme izni “vermeniz” gerekir. Bu, yönetici bölümündeki kategori düzenleme formu veya kullanıcı profili düzenleyici sayfası aracılığıyla yapılabilir.
- Yönetici – en güçlü kullanıcı rolü. Destek Sitesi Yöneticisi sistem ayarlarını değiştirir, kullanıcıları kategorilere atar (böylece onları teknisyen yapar), kategoriler oluşturur, kullanıcıları ekler/siler vb. NOT: Varsayılan olarak bir yönetici, bir kategoriye “teknisyen” olarak atanmadığı sürece Destek Sitesi sistemindeki yeni sorunlar hakkında bilgilendirilmez.
Sistem gereksinimleri
Platformlar
Yardim Destek Sitesi’in aşağıdaki işletim sistemlerinden birini çalıştıran bir sunucuya ihtiyacı vardır:
- Microsoft Windows Server 2012 veya üzeri
- Linux (Ubuntu, centOS, WSL2, Debian’da test edildi)
- Docker
Yardim Destek Sitesi tarayıcı tabanlı olduğundan, istemci işletim sistemi için özel bir gereklilik yoktur. Yardim Destek Sitesi istemci erişimi için çeşitli popüler tarayıcılar kullanılabilir: Chrome, Firefox, MS Edge, Safari, vb.
Gerekli beceriler
Lütfen bir sunucuya web uygulaması yüklemenin karmaşık bir görev olabileceğini unutmayın. MS SQL Server’ı nasıl yükleyeceğiniz ve yöneteceğiniz, veritabanları nasıl oluşturacağınız ve SQL betiklerini nasıl çalıştıracağınız konusunda temel bilgi gerektirir. Ayrıca temel IIS sunucu ayarlarını (Windows’ta) veya Nginx web sunucusunu (Linux’ta) nasıl yapılandıracağınız konusunda biraz deneyime ihtiyacınız olabilir. Barındırılan sürümümüzü kullanmanızı şiddetle öneririz , lütfen yalnızca ne yaptığınızı gerçekten biliyorsanız sunucu sürümünü deneyin.
Ön koşullar
Yardim Destek Sitesi barındıran sunucuda aşağıdaki bileşenlerin kurulu olması gerekir.
Pencereler
- Microsoft .NET 8 Hosting Paketi ( doğrudan indirme )
- ASP.NET özelliği etkinleştirilmiş Internet Information Services (IIS) web sunucusu.
Windows Server’da gerekli özellikleri etkinleştirmek için şunu yapın:- “Başlat” düğmesine tıklayın
- arama kutusuna “Windows özelliklerini aç veya kapat” yazın
- Özellikler penceresinde, “İnternet Bilgi Hizmetleri”ne tıklayın
- Tıkla: “World Wide Web Hizmetleri”
- Tıkla: “Uygulama Geliştirme Özellikleri”
- Özellikleri kontrol edin (etkinleştirin). “CGI” hariç hepsini kontrol edin.
- “Ortak HTTP özellikleri” altında “WebDAV” ve “Dizin taraması” hariç her şeyi etkinleştirin.
- Windows ile bütünleşik kimlik doğrulamayı kullanmayı planlıyorsanız – IIS’de “Windows kimlik doğrulama” rol hizmetinin yüklü olması gerekir. Kurulum talimatları
- Microsoft SQL Server 2012 veya üzeri, hem Windows hem de SQL kimlik doğrulamasını kabul edecek şekilde yapılandırılmıştır (buna “Karma Mod” denir)
- “SQL Server Express” sürümü ve “SQL Server Developer” sürümü, MS SQL Server’ın ücretsiz sürümleridir (geliştirici sürümü sıkı lisans koşullarına sahiptir, lütfen kontrol edin). Microsoft web sitesinden indirilebilir . DestekSitesi, SQL kimlik doğrulaması kullanır, bu nedenle SQL Server’ın “Karma Mod” kimlik doğrulama moduyla (!) ve belirtilen bir SA parolasıyla (“SA”, kurulum sırasında parolası açıkça belirtilmesi gereken yerleşik bir “sistem yöneticisi” kullanıcısıdır) yüklenmesi gerekir.
- SQL Server için Tam Metin Arama (bu isteğe bağlıdır, ancak şiddetle tavsiye edilir) – tüm son sürümlerde varsayılan olarak bulunur.
Gerekli bileşenler yüklü değilse, Microsoft .NET 8, Internet Information Services (IIS) ve SQL Server “Express Edition” Microsoft’tan ücretsiz olarak edinilebilir.
Linux
- Modern bir Linux dağıtımı ( bu kılavuzda Ubuntu 22.04’ü kullanıyoruz )
- Microsoft SQL Server . Bunu Windows veya Linux’a kurabilirsiniz. Bu kılavuzda SQL Server’ı aynı makineye kuracağız. Ancak ölçeklenebilirlik için veritabanı sunucunuzu ayrı bir makinede çalıştırmanızı öneririz. SQL Server Express sürümleri başlamanız için yeterlidir.
- .NET Runtime 8 veya üstünü yükleyin. Ubuntu’da bunu genellikle şu şekilde yapabilirsiniz:
sudo apt-get update && \ sudo apt-get install -y aspnetcore-runtime-8.0
Daha fazla bilgi için bu kılavuzu inceleyin ve Linux sürümünüze ait kılavuzu takip edin.
Liman işçisi
- Herhangi bir formdaki Docker motoru. Docker Desktop en kullanışlı olanıdır.
Yardim Destek Sitesi yükleme
Teknik terimlerle, Yardim Destek Sitesi bir web uygulaması ve bir SQL Server veritabanından oluşur. Hepsi bu, sadece iki ana birim. Web uygulamasını sunucudaki bir klasöre açarsınız, veritabanını veritabanı sunucusuna yüklersiniz.
Pencereler
Eğer bir video tercih ederseniz, işte adım adım
YardimDestekSitesi iki şekilde kurulabilir :
- yükleyici dosyasını başlatarak otomatik olarak
setup.exe
– yerel bir sunucuya kurulum yapıyorsanız, terminaliniz veya fiziksel erişiminiz varsa önerilir. - manuel olarak – yönetici profesyoneller için veya örneğin Yardim Destek Sitesi bir barındırma ortamına yüklemek istiyorsanız.
setup.exe ile kurulum
- tüm önkoşulları kurun , özellikle .NET 8 barındırma paketini
- sıkıştırmayı aç
- başlat
install.bat
(.NET 8’in yüklü olup olmadığını kontrol edecek ve ardından Setup.exe’yi başlatacak) - kurulum talimatlarını takip edin
- Veritabanı oluşturma adımına geldiğinizde:
- kurulum sizden SQL-Server adını isteyecektir. SQL Server Express Edition kullanıyorsanız, lütfen varsayılan olarak SQL Server Express sürümünün adlandırılmış bir örnek (SQLEXPRESS) olarak yüklendiğini unutmayın. Bu, sunucu adı olarak “(local)\SQLEXPRESS” belirtmeniz gerektiği anlamına gelir.
- kurulum belirtilen sunucuda “YardimDestekSitesi” veritabanını oluşturacaktır
- kurulum, rastgele oluşturulmuş bir parola ile “YardimDestekSitesiUser” SQL kullanıcısını oluşturacaktır (bu parola appsettings.json dosyasına kaydedilecektir ).
- Yukarıdaki adımların Windows hesabınız için SQL yöneticisi ayrıcalıkları gerektirdiğini unutmayın.
Manuel kurulum
1. Web uygulaması kurulumu
- tüm önkoşulları kurun , özellikle .NET 8 barındırma paketini
- sıkıştırmayı aç
- “desteksitesi” klasörünün içeriğini web sunucunuzun sanal dizinine kopyalayın (örneğin
c:\inetpub\wwwroot\DestekSitesi
veya barındırma ortamınıza yükleyin) - Oluşturulan dizini IIS’de bir uygulama olarak yapılandırın (inetmgr.exe)
2. Veritabanı kurulumu
Aşağıdaki seçeneklerden birini seçin
- Kurulum klasörü içerisinde (örneğin ) “sql” klasörünü bulun
c:\inetpub\wwwroot\DestekSitesi\sql
ve script dosyalarını bulun. - Önce çalıştırın
CreateEmptyDB.sql
, sonra oluşturulan DB’de çalıştırınCreateTables.sql
. Bunu yapmak için SQL Server Management Studio’yu kullanabilirsiniz. - Bağlantı dizesini uygun değere değiştirmek için appsettings.json’u herhangi bir düz metin düzenleyicisiyle düzenleyin (
(local)\\
örneğin bir IP adresiyle değiştirin). Lütfen ters eğik çizgilerin (“\”) bu şekilde çift ters eğik çizgilerle kaçırılması gerektiğini unutmayın . Kaydetmeden önce doğrulayıcıyıserver\\DatabaseName
kullanın .
Linux
Bu kılavuzda Yardim Destek Sitesi’nin Linux sistemlere kurulum sürecini anlatacağız.
Devam etmeden önce Yardim Destek Sitesi kendi Linux sunucunuzda çalıştırmak için ne yaptığınızı bilmeniz gerektiğini unutmayın. Elinizde yetenekli bir Linux yöneticisi yoksa lütfen barındırılan sürümü kullanmayı veya Windows’a yüklemeyi düşünün.
Bu kılavuz Ubuntu içindir. Linux dağıtımınız için komutlar farklı olabilir, ancak endişelenmeyin, Yardim Destek Sitesi bir ASP.NET Core uygulamasıdır ve Microsoft’un Linux’ta bu tür uygulamaları nasıl barındıracağınıza dair ayrıntılı bir kılavuzu vardır: Nginx ile Linux’ta ASP.NET Core’u barındırın .
1. SQL Server’ı yükleyin
Bu örnekte Linux’a SQL Server kuracağız. İşte resmi Microsoft kurulum kılavuzuna bağlantı .
Aşağıdaki komutları çalıştırın:
wget -qO- https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc | sudo apt-key add -
sudo add-apt-repository "$(wget -qO- https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/20.04/mssql-server-2019.list)"
Bu komut Ubuntu 20.04’e özeldir. Microsoft’un kılavuzlarında dağıtımınıza uygun komutları arayın.sudo apt-get update
sudo apt-get install -y mssql-server
sudo /opt/mssql/bin/mssql-conf setup
- Bir sürüm seçmeniz istenecektir.
Express
Bu örnekte kullanacağız. - Lisans koşullarını kabul edin ve SQL admin kullanıcısı (sa) için bir parola belirleyin. Bu parolaya yakında ihtiyacımız olacak.
- Bundan sonra SQL Server’ın kurulu ve çalışır durumda olması gerekir.
- Komut satırı araçlarını yükleyin:
curl https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/20.04/prod.list | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/msprod.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install mssql-tools unixodbc-dev
2. Veritabanını oluşturun
Sitemizden en son Yardim Destek Sitesi paketini indirin ve bir yerde açın. Açılan dizine gidin ve sql
klasörü bulun. Oradan iki betik çalıştırmamız gerekecek: CreateEmptyDB.sql
ve CreateTables.sql
.
/opt/mssql-tools/bin/sqlcmd -S localhost -U SA -P 'YOUR PASSWORD' -i CreateEmptyDB.sql
/opt/mssql-tools/bin/sqlcmd -S localhost -U SA -P 'YOUR PASSWORD' -i CreateTables.sql
NOT: Yukarıdaki betikler varsayılan parola ile varsayılan bir Yardim Destek Sitesi SQL Kullanıcısı oluşturur. Bu parolayı daha sonra değiştirmenizi ve dosyayı appsettings.json
buna göre güncellemenizi öneririz.
3. YardimDestekSitesi Çalıştırma
- .NET Runtime 8 veya üstünü yükleyin. Ubuntu’da bunu şu şekilde yapabilirsiniz:
sudo apt-get update && \ sudo apt-get install -y aspnetcore-runtime-8.0
Daha fazla bilgi için bu kılavuzu inceleyin ve Linux sürümünüze ait kılavuzu takip edin. - Her şeyin çalıştığını kontrol etmek için ‘i çalıştırın
dotnet --list-runtimes
. Şuna benzer bir şey görmelisiniz:$ dotnet --list-runtimes Microsoft.AspNetCore.App 8.0.0 [/usr/share/dotnet/shared/Microsoft.AspNetCore.App] Microsoft.NETCore.App 8.0.0 [/usr/share/dotnet/shared/Microsoft.NETCore.App]
- Bir düzenleyicide açın
appsettings.json
ve bağlantı dizesini şu şekilde güncelleyin:"DBConnectionString": "user id=YardimDestekSitesiUser;data source=localhost;initial catalog=YardimDestekSitesi;password=HDPassword1"
SQL Server’ınız başka bir yerde çalışıyorsa bağlantı dizesini buna göre güncellemeniz gerekecektir. - Bu komutu açılan klasörün kök dizininde çalıştırın:
dotnet DestekSitesi.dll
. GörmelisinizDestekSitesi
[2170]:DestekSitesi
app started
. http://localhost:5000/
Tarayıcınızda açın . İşte bu kadar – YardimDestek Sitesi
artık çalışıyor.
Yardim Destek Sitesi farklı bir portta çalıştırmak için dotnet DestekSitesi.dll --urls http://0.0.0.0:8080
.
4. Nginx Ters Proxy’yi Yapılandırma
Bu belgenin kapsamı dışında olduğu için Nginx ters proxy’nin nasıl yapılandırılacağına dair ayrıntılara girmeyeceğiz. Bu adım isteğe bağlıdır, ancak bir ters proxy’nin arkasında bir web uygulaması çalıştırmak iyi bir fikirdir. İşte Microsoft’un resmi kılavuzu: Ters proxy sunucusunu yapılandırın . Apache için de bir tane var .
5. Sunucu yeniden başlatıldığında uygulamanın otomatik olarak başlatılması
Sunucuyu yeniden başlattığınızda yardım masası uygulamasının da yeniden başlatılmasını istiyorsanız, bunu bir “hizmet” olarak kaydetmeniz gerekir.
Hizmet dosyasını oluşturun:
sudo nano /etc/systemd/system/desteksitesi.service
Bunu dosyaya koy:
[Unit]
Description=Desteksitesi
[Service]
WorkingDirectory=/path/to/app
ExecStart=/usr/bin/dotnet /path/to/app/Desteksitesi.dll
Restart=always
# Restart service after 10 seconds if the dotnet service crashes:
RestartSec=10
KillSignal=SIGINT
SyslogIdentifier=desteksitesi
User=MyUsername # set a user that the app will run under
Environment=ASPNETCORE_ENVIRONMENT=Production
Environment="ASPNETCORE_URLS=http://127.0.0.1:5001" # set port number
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Hizmeti etkinleştirin:
sudo systemctl enable desteksitesi.service
Hizmeti başlatın:
sudo systemctl start kestrel-helloapp.service
Liman işçisi-Docer
Bu kılavuzda, Destek Sitesi Docker ile kurma ve çalıştırma sürecini açıklayacağız. Bunu Docker Desktop 4.20.1 ile test ettik.
Docker üzerinde barındırma, Yardim Destek Sitesi 10.18 sürümünden itibaren resmi olarak desteklenmektedir.
Bunu Apple silikon çipli bir Mac’te çalıştırmak istiyorsanız ” Apple Silicon’da x86/amd64 emülasyonu için Rosetta’yı kullan ” ayarını etkinleştirmeniz gerekir. Bunu Ayarlar – Geliştirme aşamasındaki özellikler’e giderek yapabilirsiniz.
Kurulum
- Yardim Destek Sitesi sitemizden indirin. Bu bir deneme sürümü veya satın aldığınız tam sürüm olabilir.
- Çalıştırmak istediğiniz klasöre çıkartın ve “DestekSitesi” klasörüne girin
docker compose up --build
Klasörün içine girdiğinizde çalıştırın . İsteğe bağlı olarakdocker compose up --build -d
ayrı bir modda başlatmak için çalıştırın.- Tüm konteynerler başarıyla başlatıldığında Yardim Destek Sitesi http://localhost adresinde açabilmelisiniz
Tüm Yardim Destek Sitesi sürümleri docker-compose.yml
dosyayla birlikte gelir. Ne yaptığınızı biliyorsanız değiştirmekten çekinmeyin. Örneğin, Yardim Destek Sitesi’nin önünde ters proxy çalıştırmayı düşünüyorsanız portu 80’den başka bir şeye değiştirebilirsiniz.
İlk giriş
Yardim Destek Sitesi başarıyla kurulduktan sonra, web tarayıcınızı açın ve Yardim Destek Sitesi’in kurulu olduğu konuma gidin (örneğin http://myserver/DestekSitesi
Windows’ta veya http://localhost:5000/
Linux’ta).
Kurulum betiklerini değiştirmediğiniz sürece, Yardim Destek Sitesi iki önceden tanımlanmış kullanıcıyla kurulur: admin (şifre “admin”) ve client (şifre “client”). Yardim Destek Sitesi kullanmaya başlamadan önce bu varsayılan şifreleri değiştirmek çok önemlidir. Bu varsayılan kullanıcıları yalnızca ilk kez oturum açmak ve kullanmaya başlamak için kullanın.
Yardim DestekSitesi web uygulamasındaki çoğu sayfanın alt kısmında “bu sayfa için yardım al” bağlantısı bulunur. Bu bağlantıya tıklamak, geçerli sayfa hakkında en alakalı derinlemesine bilgileri sağlar.
Yaygın sorunları düzeltme
Tarayıcınızda DestekSitesi‘i açtığınızda hatalar görüyorsanız lütfen destek ekibimizle iletişime geçmeden önce şunları deneyin:
- Windows sunucunuza ASP.NET Core barındırma paketini ( doğrudan indirme ) veya Linux’a .NET 8’i ( kurulum talimatları ) yüklediğinizden emin olun.
- Yardım masası uygulaması için IIS’de Anonymous-authentication modülünün kurulu ve etkinleştirilmiş olduğundan emin olun ! Tekrar ediyorum: Anonymous etkinleştirilmelidir. Aksi takdirde API ve uygulamanın diğer bölümleriyle ilgili sorunlar yaşarsınız
- Kullandığınız kimlik doğrulama türüne bağlı olarak, aşağıdaki kimlik doğrulama modüllerinin IIS’de hem yüklü hem de etkin olduğunu kontrol edin: Windows -integrated auth kullanıyorsanız Windows -authentication ve Forms auth kullanıyorsanız Forms-authentication . Diğer tüm modüller devre dışı bırakılmalıdır (anonim olan hariç).
- Mobil uygulamalarla ilgili sorun yaşıyorsanız, http://full_DestekSitesi_url/api/test adresindeki kullanışlı aracımızı kullanarak API’nin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Yardim DestekSitesi Yükseltme
Pencereler
NOT: Yardim DestekSitesi otomatik güncelleme modülüyle birlikte gelir. Uygulamanızı en son sürüme yükseltmek için Setup.exe
uygulamanın klasöründe başlatmanız yeterlidir. En son sürümü indirecektir (lisanslı bir sürümünüz varsa önce sizden parolanızı isteyecektir) ve tüm dosyaları ve veritabanı şemasını güncelleyecektir. Kaynak kodlarında herhangi bir değişiklik yaptıysanız, değişiklikleriniz kaybolabilir.
Otomatik güncelleme başarısız olursa veya yardım masanızı manuel olarak yükseltmek isterseniz:
- Mevcut indirme şifrenizi kullanarak yükseltmeyi buradan indirin . Bu şifre satın alma işleminden sonra size e-postayla gönderilmiştir (sadece kayıtlı müşteriler için geçerlidir, aksi takdirde deneme sürümünü indirin)
- Geçici bir konuma paketi açın ve ya
Setup.exe
geçici klasörden çalıştırın VEYA her şeyi manuel olarak güncellemek istiyorsanız – bir sonraki adımlara geçin - Yardim DestekSitesi yazılımınızın yüklü olduğu klasörü yedekleyin
- “appsettings.json” dosyası hariç tüm dosyaları kaldırın (“dosyalar kullanımda” hatası alabilirsiniz, bu durumda – devam etmeden önce Windows’ta Uygulama Havuzunu durdurun veya Linux’ta dotnet işlemini sonlandırın).
- İndirilen arşivdeki tüm dosyaları DestekSitesi uygulama dizinine çıkarın
- Veritabanınızı yeni biçime yükseltin –
Setup.exe
DestekSitesi uygulama alt klasöründeki dosyayı çalıştırın – veya “UpgradeFromOlderVersions.sql” betiğini manuel olarak çalıştırın. Yükseltme betiği “/sql” alt klasöründe bulunabilir. SQL Server Management Studio’yu başlatın, SQL sunucunuza bağlanın ve betiği YardimDestekSitesi veritabanına (varsayılan ad) karşı çalıştırın.
Linux
Aşağıdaki süreç hem deneme sürümünden tam sürüme yükseltme hem de son sürüme yükseltme için geçerlidir. Süreç aynıdır.
Yükseltmenin iki adımı vardır: uygulama dosyalarını güncellemek ve veritabanını yükseltmek.
Sitemizden son sürümü indirin, paketi açın ve aşağıdakileri çalıştırın:
/opt/mssql-tools/bin/sqlcmd -S localhost -U SA -P 'YOUR PASSWORD' -i sql/UpgradeFromOlderVersions.sql
Bu, DB’yi en son sürüme yükseltir. SQL Server’ınız başka bir yerde çalışıyorsa bu betiği orada manuel olarak çalıştırmanız gerekecektir.- Yerel Yardim Destek Sitesi dosyalarınızı appsettings.json dosyası hariç yenileriyle değiştirin .
- Uygulamayı yeniden başlatın.
Liman işçisi
Yeni bir sürüme yükseltmek veya deneme sürümünden tam sürüme geçmek için:
- Paketi sitemizden indirin ve bir yere açın
- Tüm eski dosyalarınızı yenileriyle değiştirin.
appsettings.json
İçinde herhangi bir ayarı değiştirdiyseniz eskisini saklayın. - Klasörün içindeyken
docker compose stop
konsolda çalıştırın - O koşudan sonra
docker compose up --build
Bu işlem veritabanı yapınızı otomatik olarak en son sürüme güncelleyecektir.
10.20 ve öncesinden yükseltme
.NET 5 veya 6’dan (geçerli sürümünüze bağlı olarak) .NET 8’e geçtik. Tek yapmanız gereken Windows’ta .NET 8 Hosting Bundle’ı yüklemek veya Linux’ta .NET 8 SDK’yı indirmek : . .NET 5/6’yı kaldırmanıza gerek yok
9.36 ve öncesinden yükseltme
Sürüm 10 ile “.NET Framework”ten .NET’e (ayrıca “.NET Core” olarak da bilinir) geçtik. Yükseltmeden önce lütfen Microsoft .NET 8 Hosting Bundle’ı ( doğrudan indirme ) yüklediğinizden emin olun. Bundan sonra Setup.exe’yi başlatın ve yükseltmeyi halletmesi gerekir.
Manuel olarak yükseltmek istiyorsanız ayarlarınızı web.config’den appsettings.json’a taşımanız gerekir. Buna veritabanı bağlantı dizesi, windows auth ve “appSettings” bölümünde sahip olabileceğiniz ek ayarlar dahildir.
Manuel güncelleme yerine Setup.exe’yi kullanmanızı öneririz.
Gelişmiş özellikler
appsettings.json’u düzenleme
Bazı gelişmiş Yardim DestekSitesi özellikleri kök DestekSitesi dizinindeki appsettings.json dosyasında bulunur. Bu dosyayı herhangi bir düz metin düzenleyicisiyle açabilirsiniz. Değişikliklerin etkili olması için IIS’yi geri dönüştürmeniz gerekir.
Appsettings.json JSON formatındadır. Bir hata yaparsanız uygulama IIS geri dönüşümünden sonra çökecektir. Kaydetmeden önce doğrulayıcıyı kullanın.
Tam Metin Arama
Varsayılan olarak DestekSitesi yalnızca bilet konusu ve metin içinde arama yapar. SQL Server’ınıza Tam Metin Arama bileşenlerini yükleyerek arama performansını artırabilir ve bilet yanıtları (yorumlar) içinde aramayı etkinleştirebilirsiniz.
Eğer yüklü olup olmadığından emin değilseniz, sunucunuzda şu sorguyu çalıştırın:
SELECT FULLTEXTSERVICEPROPERTY('IsFullTextInstalled')
“1” döndürürse, her şey tamamdır. “0” döndürürse, Full-Text bileşenlerini yüklemeniz gerekir. Atmanız gereken adımlar şunlardır:
- Mevcut SQL Server’ınıza Tam Metin Arama bileşenlerini yükleyin
- SQL Server Express kullanıyorsanız, Full-Text Search’ü içeren ücretsiz bir sürüm mevcuttur. SQL Server Express with Advanced Services’ı arayın . Bu yükleyiciyi kullanarak mevcut SQL Server Express kurulumunuza tam metin bileşenleri ekleyebilirsiniz
- Veritabanınızda DestekSitesi‘in en son sürümünden yükseltme betiklerini yeniden çalıştırın
- DestekSitesi uygulama havuzunu IIS’de geri dönüştürün (veya IIS sunucusunu yeniden başlatın)
Tam Metin Bileşenleri isteğe bağlı olup, yoklukları herhangi bir soruna yol açmazken, bunları yüklemek arama hızını ve kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
Otomatik oturum açma özelliği
Yardim DestekSitesi, kullanıcıların kullanıcı adı ve parolalarını girmeden otomatik olarak (örneğin ana web siteniz tarafından) önceden doğrulanmasına olanak tanıyan “otomatik oturum açma” özelliğini destekler. “Otomatik oturum açma” özelliği, DestekSitesi yazılımını mevcut SQL destekli web sitelerine ve uygulamalarına entegre eden geliştiriciler ve yöneticilere yöneliktir. Kullanıcı ana web sitenizde (örneğin) zaten doğrulanmışsa iki seçenek vardır:
- Bir kullanıcı yardım masası veritabanında zaten mevcut olsa da olmasa da, bu bağlantı biçimini kullanın:
http://DestekSitesi_Url/User/AutoLogin?username=xxx&email=yyy&userHash=HASH
. Yardım masası yeni bir kullanıcı hesabı oluşturacak veya mevcut olanı kullanacaktır. - Yukarıdaki URL’de
DestekSitesi_Url
tam yardım masası URL’si,username
kullanıcının kullanıcı adı,email
e-posta adresi bulunur veHASH
şu şekilde hesaplanır:MD5(name + email + shared-secret + day + month)
. “Paylaşılan sır” yardım masasının yönetici panelinde belirtilir. En az 10 karakter uzunluğunda (ne kadar uzunsa o kadar iyi) “güçlü” bir sır belirtmeyi unutmayın.day
vemonth
değerleri ayın geçerli günü ve geçerli ay İKİ RAKAM olarak biçimlendirilmiş olmalıdır , bu nedenle “1 Ocak” “0101” olmalıdır.İsteğe bağlı olarak URL’ye parametreler ekleyebilirsiniz, böylece yeni oluşturulan yardım masası kullanıcısının Ad/Soyadı önceden ayarlanmış olur. AyrıcaFirstName=xxx
otomatik oluşturulan kullanıcıya atanmış bir şirket olması için geçiş yapabilirsinizLastName=xxxCompanyName=xxx
“Otomatik oturum açma” özelliğini kullanırken, kullanıcıları isteğe bağlı olarak “yeni bilet” sayfasına yönlendirebilirsiniz. Yukarıdaki bağlantıya “&new_ticket=1” eklemeniz yeterlidir.
İşte bu özellik hakkında güncel bilgiler.
Yardım Masası URL’si
NOT: 10.15 sürümünden başlayarak bu (isteğe bağlı) ayarı “Yönetim – Genel Ayarlar – Yardım Masası URL’si” altında bulabilirsiniz. Önceki sürümler için buraya bakın
Çeşitli bilet olaylarıyla ilgili tüm giden e-posta bildirimleri bir bilete giden bir köprü metni içerir. Bu bağlantılardaki URL, DestekSitesi ilk başladığında başlatılır ve uygulamaya gelen ilk isteğin URL’sinden alınır.
Örneğin, uygulama havuzunu geri dönüştürürseniz ve ilk isteği http://localhost/DestekSitesi adresine yaparsanız, uygulama havuzunu tekrar geri dönüştürene kadar DestekSitesi‘ten gelen tüm e-posta bildirimlerinde bu URL kullanılacaktır.
Yukarıda anlatıldığı gibi istenilen URL’yi ayarlayarak bu davranışı geçersiz kılmanın bir yolu var.
Dosyaları diske depolama
Varsayılan olarak DestekSitesi tüm ekleri veritabanında depolar. Ancak, tüm ekleri doğrudan diskte depolayacak şekilde yapılandırabilirsiniz:
- Sabit diskinizde klasör oluşturun, örneğin C:\hdfiles
- IIS Yönetim Konsolunu (inetmgr.exe) başlatın ve DestekSitesi‘in uygulama havuzunu bulun
- Sağ tıklayın ve “Gelişmiş özellikler”i seçin, ardından “Kimlik” özelliğini arayın
- Az önce oluşturduğunuz klasöre “identity” kullanıcısına tam erişim izinleri vermeniz gerekir. Bunu nasıl yapacağınızı resmi kılavuzda okuyabilirsiniz
- DestekSitesi kök klasörüne gidin (varsayılan olarak C:\inetpub\wwwroot\DestekSitesi) ve appsettings.json dosyasını bulun, ardından Not Defteri’nde açın
- Etiketi bulun
AttachmentsPath
ve değerini istediğiniz yola ayarlayın. JSON dosya biçiminin ters eğik çizgiler gibi özel karakterlerden kaçmayı gerektirdiğini unutmayın, örneğin:
"AttachmentsPath": "C:\\path\\to\\folder", //backslashes are escaped
- Uygulama havuzunu geri dönüştürün ve işiniz bitti
Windows’a entegre kimlik doğrulama
Destek Sitesi, Windows ile tümleşik kimlik doğrulamayı ve mevcut Active Directory (AD) kullanıcı kataloğunuzla tümleşmeyi destekler. Windows ile tümleşik kimlik doğrulamayı etkinleştirmek için appsettings.json dosyasını düzenleyin ve bu satırın yorumunu kaldırın:
“Kimlik Doğrulama”: “Windows”
Ayrıca DestekSitesi‘in kurulu olduğu IIS dizininde Windows ile bütünleşik kimlik doğrulamanın etkin olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Değişiklikten sonra IIS’yi geri dönüştürün.
IIS altında Windows kimlik doğrulaması kullanmayı planlıyorsanız – “Windows kimlik doğrulaması” rol hizmetinin yüklü olması gerekir. Kurulum talimatları .
LÜTFEN DİKKAT: Windows kimlik doğrulaması etkinleştirildiğinde, Destek Sitesi ilk kez oturum açtığında (Windows hesabıyla doğru şekilde kimlik doğrulaması yapılmışsa) bir etki alanı kullanıcısını otomatik olarak DestekSitesi veritabanına ekler. Ayrıca DestekSitesi etki alanı denetleyicinize bağlanmayı ve kullanıcının e-postasını Active Directory’den doldurmayı dener.
Windows kullanıcı yöneticisi ekleniyor
“setup.exe” üzerinden kurulum yapıyorsanız DestekSitesi “administrators” rolüne eklemek için bir Windows kullanıcı adı girmeniz istenecektir. Aksi takdirde – appsettings.json dosyasında bir ayar vardır:
"WindowsAdminUsername": "DOMAIN\\User"
Kullanıcı adı büyük/küçük harfe duyarlıdır. Kendi kullanıcı adınızın tam büyük/küçük harf durumunu görmek için whoami
cmd.exe’de çalıştırın. Ayrıca, appsettings.json dosyasında her eğik çizginin (\) başka bir eğik çizgiyle kaçırılması gerektiğini unutmayın.
API ve E-posta API’si
DestekSitesi uygulaması, diğer uygulamalarla bütünleşmek için bir “RESTful” web hizmeti içerir. Hizmet adresi:http://servername/DestekSitesi/api/
API
API dokümanlarına buradan ulaşabilirsiniz
E-posta API’si
E-posta API kılavuzu burada bulunabilir: E-posta API
Appsettings.json doğrulayıcı
appsettings.json’u değiştirirseniz ve bir hata yaparsanız Yardim Destek Sitesi çökecektir. Yardımcı olması için bir doğrulayıcı yaptık. Dosya içeriğini oraya yapıştırın ve size hataları gösterecektir.
JSON doğrulayıcısını burada bulabilirsiniz .
Gelişmiş appsettings.json ayarları
"WindowsAdminUsername": "DOMAIN\User"
Windows kimlik doğrulaması yoluyla yardım masasını kullanıyorsanız ve bir şekilde yönetici erişimi elde edemiyorsanız – kullanıcı adınızı bu ayara yazın
"LogErrors": true
Sunucu olay günlüğüne yardım masası hatalarını kaydedin
"EmailErrorTo": "admin-john@test.com, admin-pete@test.com"
Bu adreslere hata bildirimleri gönder
"DisallowChangingAvatars": "false"
kullanıcıların avatarlarını değiştirmesini kısıtlayın (örneğin, avatarlarınız AD’den senkronize ediliyorsa)
"AttachmentsPath": "c:\hdfiles"
DestekSitesi ekini veritabanı yerine diskte saklayın. Gelişmiş ayarlara dokunmayın.
"DisableMailChecker": "true"
hata ayıklama amaçları için posta içe aktarma modülünü devre dışı bırakın. Gelişmiş, dokunmayın.
"AllowedFileExtensions": ".png,.pdf"
Yükleme için izin verilen dosya uzantıları.
"MailPswEncryptKey": ""
e-posta sunucusu parolaları bu anahtar kullanılarak veritabanında şifrelenecektir (boş değilse). 8 karakter, yalnızca latin harfleri/rakamları olmalıdır. Örnek “18d6fg81”. BU ANAHTARI YEDEKLEYİN VE AYARLADIĞINIZDA ASLA DEĞİŞTİRMEYİN. Aksi takdirde DB’deki posta kutusu parolalarınız kaybolacak ve uygulamada posta kutularını yeniden oluşturmanız gerekecektir.